Sült kacsamell

Hozzávalók 2-3 személyre:

  • 2db, kb. fél kiló hízott kacsmell
  • liba- vagy kacsazsír
  • krumpli
  • fokhagyma
  • alma
  • körte

Elkészítés:

  • a kacsamelleket alaposan besózom előző este
  • beirdalom a bőrét úgy, hogy nem vágom át teljesen
  • megtűzdelem fokhagymával
  • felkarikázom a pucolt, nyers krumplit
  • félbevágom a meghámozott almákat és körtéket
  • kikenem zsírral a tepsit
  • beteszem a kacsamelleket a tepsibe, körberakom a krumplival
  • lefóliázom, öntök alá vizet
  • így sütöm kb. 1 órát, hogy megpuhuljon
  • berakom mellé a gyümölcsöket, leveszem a fóliát
  • kb. még egy órát kell sülnie
  • közben pótlom alóla az elpárolgott vizet
  • narancsos sárgarépalekvárral tálalom :)
Posted in főétel (sós) | Leave a comment

Meleg sajttorta baconnel

Hozzávalók

  • A tésztához: 25 dkg liszt, 12 dkg margarin (vaj), 1 tojássárgája, csipetnyi só
  • A töltelékhez: 20-25  dkg tehéntúró, 10 dkg sajt, 3 tojás, csipetnyi só, csipetnyi szerecsen dió (nem muszáj)
  • A tetejére:  bacon

Elkészítés

  • Összesen 3 tojás kell
    • egy sárgája a tésztába
    • 2 sárgája a túróba
    • 3 fehérje (pici sóval felverve) szintén a túróhoz
  • A tésztához valókat annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas legyen, és legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.
  • A tehéntúróba belereszeljük a sajtot és a tojások sárgájával kikeverjük. Sóval , szerecsendióval, fehér borssal ízesítjük, és a tojások kemény habbá vert fehérjét is hozzáadjuk.
  • A pihent tésztát akkora vékony lappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy nagy tortaformát (vagy tűzállót), de ügyeljünk arra, hogy 2-3 centi magas pereme legyen. Villával megszurkáljuk és kis időre betesszük a meleg sütőbe, hogy egy kicsit elősüljön (így nem lesz “szalonnás”)
  • A túrós masszát a tésztával bélelt formába töltjük, s a tetejére fektetjük a vékony bacon szeleteket. Addig sütjük, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad a ragacsos massza, ill. amig a bacon a tetején ropogós piros nem lett.
Posted in egytálétel, főétel (sós) | Leave a comment

Mákos rétes

Hozzávalók:

  • 1 csomag réteslap (8 réteg volt benne, ebből 4 rétes lett)
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 25 dkg darált mák
  • 2,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál barnacukor
  • 3 evőkanál meggylekvár
  • reszelt citromhéj
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • tetejére ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

  • a tejet felforralom, a mákot belekeverem és megfőzöm, majd citromhéjjal, cukorral, vaníliás cukorral és meggylekvárral ízesítem
  • a meggybefőttet alaposan lecsepegtetem
  • egy réteslapot vékonyan beolajozok, majd ráterítek még egy réteget
  • ezen egy sávot végighintek zsemlemorzsával, ezután rákanalazom a mákos masszát és meghintem meggyel
  • a lap alját és tetejét behajtom, és óvatosan görgetve, ahol kell olajozva, feltekerem a rétest és egy alufóliával bélelt tepsibe fektetem
  • megsütöm, majd meghintem porcukorral
Posted in rétes | Leave a comment

Momotaro csirkés rámen

Hozzávalók:

  • 2 ek. szezámolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. friss gyömbér
  • 30 g szárított shiitake gomba (más néven illatos gomba)
  • ¼ filézett csirkemell
  • 7 dl alaplé (leveskockával helyettesíthető)
  • 4 ek. szójaszósz
  • 1 tk. cukor
  • Soba tészta 2 köteg – egy csomagban több köteg tészta van
  • 1 nagy marok spenót levél
  • 2 szár újhagyma

Elkészítés:

  • a szárított gombákat 7 dl langyos vízben áztatom 1-2 órán át, amíg megpuhulnak
  • egy lábasban, alacsony lángon felmelegítem a szezámolajat
  • hozzáadom a reszelt fokhagymát és gyömbért, kevergetve párolom kb. 5 percen keresztül
  • ha van alaplevünk, azzal öntöm fel, ha nincs, akkor azt a vizet öntöm rá, melyben a gomba ázott és belekeverem a leveskockát
  • a gombákat csíkokra vágom, a csirkemellet kisebb darabokra, és ezt is a leveshez adom, majd felforralom és főzöm
  • közben egy másik edényben felteszem főni a ramen tésztát, 2 percig főzöm majd leszűröm, félreteszem
  • a leveshez hozzáadom a szójaszószt és a cukrot, sózom, ha még szükséges
  • a spenótleveleket megmosom, és eltávolítom a szárát, majd a levesbe dobom, megkeverem és leveszem a tűzről
  • a tésztát két tálba osztom és rákanalazom a forró levest
  • tálalás előtt felkarikázott póréhagymával megszórom
Posted in leves | Leave a comment

Dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók:

  • 40-45 dkg BL80 liszt
  • 1,5 tk só
  • szűk fél tk szárított élesztő
  • kb 4 dl víz

Elkészítés:

  • egy nagy tálban elkeverem az első 3 összetevőt
  • hozzáadom a vizet, és elkavarom
  • nyúlós masszát kapunk, ezt légmentesen lefedem
  • fél napra magára hagyom, ezalatt megnő
  • sütés előtt egy jénait berakok a hideg sütőbe, majd bekapcsolom a sütőt 250 fokra (nem légkeverés), benne végig melegítem az edényt is
  • a kenyértésztát áthajtogatom egy evőkanállal
  • amikor felmelegedett a sütő, a masszát átkaparom a jénaiba, lefedem
  • sütöm 35 percet letakarva és még 20-25-öt lefedés nélkül, ez utóbbinál lejjebb veszem a sütőt 230 fokra

Sokkal finomabb, mint a legtöbb bolti kenyér!

 

Posted in kenyér | Leave a comment

Csíksomlyói kürtőskalács

Hozzávalók:

  • 3 dkg élesztő
  • kb. 2,5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 8 dkg vaj

Elkészítés:

  1. legyen minden hozzávaló szobahőmérsékletű
  2. 1 dl langyos tejben kis cukorral felfuttatom az élesztőt
  3. a vaj kivételével az összes hozzávalót összedolgozom a felfuttatott élesztővel (maradék tejet és cukrot is)
  4. kb. 5 percig dagasztom (robotgép dagasztófejével tökéletes)
  5. ha elválik az edény falától, hozzáadom az olvasztott vajat, és még dagasztom egy kicsit
  6. 50 percig meleg helyen kelesztem lefedve
  7. kb. kisujjnyi vastagra kinyújtom, csíkokat vágok belőle
  8. a beolajozott nyársakra feltekerem a csíkokat
  9. bevizezem, cukorban meghempergetem
  10. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm, félidőben megforgatom és olvasztott vajjal meglocsolom
  11. ha kész, fahéjas/diós/kókuszos/stb. cukorban meghempergetem, vagy nem

 

Posted in desszert | Leave a comment

Húsleves, ahogy Nagyi csinálja

Hozzávalók:

  • hús: marhafelsál vagy lapocka (háziasszonyosan pedig lehet pl. csirkeszárnyból, -nyakból, -aprólékból)
  • sárgarépa
  • fehérrépa
  • zeller (gyökere)
  • zeller zöldje
  • karalébé
  • kelkáposzta
  • hagyma
  • fokhagyma
  • szemes bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • gyömbér
  • leveskocka

Elkészítés:

  1. berakom a húst a vízbe, felforralom. Ha kuktába rakom, akkor nincs vele tennivaló. Amúgy résen kell lenni, hogy amint felforr, leszűrjem a habot a tetejéről, főleg ha karajból van.
  2. szóval leszűröm a habot
  3. belerakoma zöldégeket
  4. a hústól habos lesz a víz teteje, ezt le kell szűrni
  5. főzzük, aztán kész
  6. rakhatunk bele tésztát, vagyis cérnametéltet
Posted in leves | Leave a comment

Cukkini krémleves

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 400g cukkini
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 6-7 dl “alaplé” 1 leveskockából
  • bors, bazsalikom
  • 1 dl tejszín

Elkészítés:

  • olajon a hagymát és fokhagymát megpárolom
  • rádobom a felkockázott cukkinit, megpirítom kicsit
  • felöntöm az alaplével
  • fűszerezem
  • 25 percig főzöm
  • összeturmixolom és belerakom a tejszínt
Posted in leves | Leave a comment

Reggeli mandulatejes turmix

Hozzávalók:

  • mandulatej
    • pucolt, szeletele mandula (vagy szezámmag vagy kesudió) vízzel összeturmixolva
  • gyümölcsök
  • 1 fej saláta
Posted in turmix | Leave a comment

Candida kenyér

Hozzávalók

  • 3 evőkanálnyi olaj
  • 1 pohár natúr Danone Activia joghurt (vagy más élőflórás joghurt)
  • 1 joghurtos pohár víz
  • 2 tk. tengeri só
  • 40 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • magok

Elkészítés

  • Kenyérsütőgépbe berakom a hozzávalókat és Start…

Lehet édesen is elkészíteni, amolyan kalácsfélének, akkor nem kell bele a só. Belevalók variálhatók, pl. almás-diósan vagy kókuszos.

(itt van még pár recept, amit nem próbáltam ki végül)

Posted in candida, kenyér | Tagged | Leave a comment