Hasznos gyakorlati infók a candida diétával kapcsolatban

Bőnös és jótékony ételek, hozzávalók listája

Lista letöltése Word doc-ban

TILOS

·      cukor

·      méz

·      alkohol

·      fehér rizs

·      finomított lisztek, malomipari termék

·      élesztő, élesztős élelmiszerek

·      sütőpor

·      kovász

·      erjesztett élelmiszerek

·      finomított olaj (pl. hagyományos étolaj)

·      ecet

·      tartósítószer (pl. konzerv, citromlé, felvágott, kolbász)

·      mesterséges anyagot tartalmazó élelmiszer (pl. ízesített tea, Nescafé)

·      szója, szójaszósz

·      tofu

·      sajt (kivéve mozzarella, feta, kecskesajt)

·      tejföl, tejszín, kefír

·      rizstej

·      gomba

·      sertészsír

Vagyis például bor, sör, édesített gyümölcslé, kandírozott gyümölcs, édességek, szárított fűszerek (lehetőleg inkább bio fűszereket), ketchup, mustár, majonéz, bolti salátaöntetek...

SZABAD

A zöldség- és gyömölcsféléket csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad megmosni, de akkor jó alaposan.

A dőlt betűvel szedett élelmiszereket a diéta szigorú szakaszában nem javasolt fogyasztani.

Zöldségfélék

·      padlizsán, brokkoli

·      karfiol

·      uborka

·      répa, sárgarépa

·      krumpli

·      paradicsom, paprika

·      retek

·      kelbimbó

·      cékla

·      fehér- és vöröskáposzta

·      fejes saláta

·      hagyma

·      spárga

·      spenót

·      torma

·      tök, sütőtök, patiszon

·      bab

·      borsó

·      kukorica

Friss gyümölcs

Mértékkel!

·      ananász

·      bogyós gyümölcsök

·      őszibarack, sárgabarack

·      szilva

·      narancs, citrom

·      kiwi

·      gesztenye

·      ezekből lekvár, ha édesítőszer és cukor nélkül készült

·      alma

·      körte

·      avokádó

·      cseresznye

·      dinnye

·      nectarin (kopasz barack)

·      banán

·      szőlő

Gabonafélék

·      korpatermékek (teljes kiőrlésű tönkölybúza-, teljes kiőrlésű rozs-, teljes kiőrlésű búzaliszt)

·      durumliszt

·      hajdina, zab, köles

·      barna rizs

Magok

·      mogyoró, mandula, pisztácia, dió

·      len-, szezám-, napraforgómag

·      bármi más

·      földimogyoró

Olaj

·      bármilyen hidegen sajtolt olaj

Tejtermékek

·      juh- és tehéntúró

·      joghurt (natúr, probiotikus: Danonde Activia és Bakony Plusz)

·      vaj

·      mozzarella

·      feta

·      kecskesajt

·      tej

Húsfélék, állati eredetű ételek

·      szárnyasok: kacsa, liba, tyúk, pulyka

·      hal, rák, homár, kagyló

·      libazsír

·      tojás

·      marha, sertés, birka, borjú

·       vadhúsok

Egyéb

·      natúr kakaópor

Receptek

Kenyerek

1.

Kenyérsütőgépbe teszek -3 evőkanálnyi olajat -1 pohár natúr Danone Activia joghurtot -1 joghurtos pohár vizet -2 tk. tengeri sót -40 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzalisztet -1 tk. szódabikarbónát + magokat. Ezt szoktam édesen is elkészíteni, amolyan kalácsfélének, akkor nem kell bele a só, csak egy kis édesítő és variálható, ma almás-diósan készítettem, de nagy kedvenc a kókuszos is.

2.

1/2 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1 tk szódabikarbóna 1 tk só 8 ek olaj 4 dl víz 1 tk fahéj, vagy kömény 1 kk tárkony.

3.

Élesztő nélküli (finom és gyors) ír szódás kenyér: - fele-fele arányban teljes kiőrlésű rozsliszt és tönkölybúzaliszt - 1-1 ek szezám-, tök- és napraforgómag - 0,5 citrom leve - tej, kevés kefrír/joghurt (esetleg író - só - fűszerkömény, bazsalikom / ánizs - lenmagpehely - víz - 1 ek olívaolaj A lenmagot áztasd be a citrom, tej, joghurt keverékébe. A többi hozzávalót keverd össze, majd add hozzá a citromos-tejes folyadékot. Dolgozd össze és vagy kenyér formában süthető, de finom ropogós lesz ha muffin formában sütöd. Forró sütőben először 220 C-on süsd, majd 180 C-on. Ha a teteje pirul, akkor takard le alufóliával és úgy süsd tovább.
Ír szódás kenyér candidas-oknak

Ír szódás kenyér candidasoknak

Elkészítés:

A száraz dolgokat gyorsan összekeverem (a medvehagymáig bezárólag), a joghurtba (vagy íróba) belekeverem az olajat, és az egészet összegyúrom. Gömbőcöt formálok belőle, és kiolajozott, liszttel beszórt tepsire teszem. 230 fokra előmelegített sütőbe teszem, amibe teszek egy tál vizet is (hogy jó ropogós héja legyen, ami később nem hagyja kiszáradni), és így sütöm 15 percig, majd a hőt 170 fokra mérséklem, és így még 40 percig sütöm. A végén még +10 percre megfordítom, hogy az alja is megpiruljon. Lehet kétszeres mennyiséget készíteni, de akkor a sütési idő 1,5-szer hosszabb.

Megjegyzés:

Ugyanebből a tésztából, a magok és füszerek elhagyásával, készíthetsz pizzát is! Kinyújtod, kiolajozott, kilisztezett tepsire teszed, megkened paradicsomszósszal (sűritett paradicsom egy kis pizza fűszerrel keverve), ízlés szerinti feltétet (Pl: paradicsomkarika, tonhal, padlizsán, cukkini, répa, borsó, kukorica, paprika, lecsó!, stb...) teszel rá, és a tetejére mozzarella szeleteket, esetleg egy kis reszelt, morzsolt kecskesajtot!

 

Szendvicskrémek

Levesek

Főételek

Salátaöntetek

Saját készítésű öntetekhez ecet helyett citrom levét lehet használni.