· cukor
· méz
· alkohol
· fehér rizs
· finomított lisztek, malomipari termék
· élesztő, élesztős élelmiszerek
· sütőpor
· kovász
· erjesztett élelmiszerek
· finomított olaj (pl. hagyományos étolaj)
· ecet
· tartósítószer (pl. konzerv, citromlé, felvágott, kolbász)
· mesterséges anyagot tartalmazó élelmiszer (pl. ízesített tea, Nescafé)
· szója, szójaszósz
· tofu
· sajt (kivéve mozzarella, feta, kecskesajt)
· tejföl, tejszín, kefír
· rizstej
· gomba
· sertészsír
Vagyis például bor, sör, édesített gyümölcslé, kandírozott gyümölcs, édességek, szárított fűszerek (lehetőleg inkább bio fűszereket), ketchup, mustár, majonéz, bolti salátaöntetek...
A zöldség- és gyömölcsféléket csak közvetlenül fogyasztás előtt szabad megmosni, de akkor jó alaposan.
A dőlt
betűvel szedett élelmiszereket a diéta szigorú szakaszában nem javasolt
fogyasztani.
· padlizsán, brokkoli
· karfiol
· uborka
· répa, sárgarépa
· krumpli
· paradicsom, paprika
· retek
· kelbimbó
· cékla
· fehér- és vöröskáposzta
· fejes saláta
· hagyma
· spárga
· spenót
· torma
· tök, sütőtök, patiszon
·
bab
·
borsó
·
kukorica
Friss gyümölcs
Mértékkel!
· ananász
· bogyós gyümölcsök
· őszibarack, sárgabarack
· szilva
· narancs, citrom
· kiwi
· gesztenye
· ezekből lekvár, ha édesítőszer és cukor nélkül készült
·
alma
·
körte
·
avokádó
·
cseresznye
·
dinnye
·
nectarin (kopasz barack)
·
banán
·
szőlő
· korpatermékek (teljes kiőrlésű tönkölybúza-, teljes kiőrlésű rozs-, teljes kiőrlésű búzaliszt)
· durumliszt
· hajdina, zab, köles
· barna rizs
· mogyoró, mandula, pisztácia, dió
· len-, szezám-, napraforgómag
· bármi más
·
földimogyoró
· bármilyen hidegen sajtolt olaj
· juh- és tehéntúró
· joghurt (natúr, probiotikus: Danonde Activia és Bakony Plusz)
· vaj
·
mozzarella
·
feta
·
kecskesajt
·
tej
· szárnyasok: kacsa, liba, tyúk, pulyka
· hal, rák, homár, kagyló
· libazsír
· tojás
·
marha, sertés, birka, borjú
·
vadhúsok
· natúr kakaópor
A száraz dolgokat gyorsan összekeverem (a medvehagymáig bezárólag), a joghurtba (vagy íróba) belekeverem az olajat, és az egészet összegyúrom. Gömbőcöt formálok belőle, és kiolajozott, liszttel beszórt tepsire teszem. 230 fokra előmelegített sütőbe teszem, amibe teszek egy tál vizet is (hogy jó ropogós héja legyen, ami később nem hagyja kiszáradni), és így sütöm 15 percig, majd a hőt 170 fokra mérséklem, és így még 40 percig sütöm. A végén még +10 percre megfordítom, hogy az alja is megpiruljon. Lehet kétszeres mennyiséget készíteni, de akkor a sütési idő 1,5-szer hosszabb.
Ugyanebből a tésztából, a magok és füszerek elhagyásával, készíthetsz pizzát is! Kinyújtod, kiolajozott, kilisztezett tepsire teszed, megkened paradicsomszósszal (sűritett paradicsom egy kis pizza fűszerrel keverve), ízlés szerinti feltétet (Pl: paradicsomkarika, tonhal, padlizsán, cukkini, répa, borsó, kukorica, paprika, lecsó!, stb...) teszel rá, és a tetejére mozzarella szeleteket, esetleg egy kis reszelt, morzsolt kecskesajtot!